SANNAS SANNA JAG

Sannas sanna jag är en stor och påkostad högstadieproduktion under Ung Scen Norrs flagg, i samarbete med Teaterhögskolan i Luleå.

Elva skådespelare på scenen berättar historien om Sanna, som har skrivit en pjäs om sin flykt från sin familjs frikyrka, och det är den pjäsen vi tittar på.

Sanna tilltalar oss via skådespelarna och med sin egen flippade humor återger hon sin dramatiska uppväxt i form av ett klonkrig, en gorilla som sjungande återger hur en katt slogs ihjäl och en knivfajt med censurerade svordomar.

En pjäs om besatthet och längtan efter att äntligen få vara sig själv. Uppförd över sextio gånger av olika folkhögskolor och gymnasieklasser i Sverige och Finland. Nu sätts den för första gången upp på en professionell teater.Read More
mattias elfmark
KAN VI INTE VARA SNÄLLA NU FÖR SEN DÖR VI FAKTISKT

Bob Hansson - en av Sveriges mest älskade poeter - turnerar med sin helt egen inspirational-stand-up-föreställning om lattevispar och konsten att älska livet: Kan vi inte vara snälla nu för sen dör vi faktiskt.

Med avstamp i nya boken Tankar för dagen – manual för ett snällare liv, besvarar han eventuellt några av livets stora frågor. 
Till exempel: Varför skrattar ett barn ungefär 400 gånger om dagen men en vuxen bara 15? Varför är en av de vanligaste lögnerna ”jag mår bra”, och utbrändhet den vanligaste sjukdomen i världens friskaste land? Varför är lattevispar farliga? Varför pratade Darwin så mycket om kärlek? Varför håller Bob Hansson in magen när han uppträder? Varför är vi så skickliga i konsten att såga oss själva? Varför agerar vi ibland som om det vore förbjudet att vara människa? Och varför heter så många tandläkare Dennis?

En föreställning då allt kan gå fel i en värld som gör just det, men ändå lyckas vara obegripligt vacker flera gånger om dagen.

Med sin energi, visdom och rikliga komik är Bob Hansson en sällsynt klok och förändrande injektion i den svenska lagomheten.

Read More
mattias elfmark
24 TIMMAR SVART KVINNA

Under 24 timmar får vi följa bästa vännerna Iman, Mimmi, Ayida och Yayyah. Ute på en klubb i Stockholm utsätts en av dem för ett rasistiskt påhopp. Tumult uppstår. När en utsätts för rasism, vad gör dom andra vännerna då? Är det självklart att alla fyra ska reagera exakt likadant, som om dom vore samma person? En spricka uppstår i deras vänskap.

Personerna och skeendena är inspirerade av verkliga händelser och överlevnadsstrategier, vänskaper och den dagliga kampen mot sexism och rasism. Stor igenkänning för den som kämpar mot ett eller flera förtryck.

Urpremiär 18 februari 2019.

Föreställningen ges i samarbete med Luleå Riksteaterförening 

Read More
mattias elfmark
SÁMI NAŠUNÁLATEÁHTER BEAIVVÁŠ

Året är 1890. En samisk kvinna vill förbättra betesförhållandena för sin renbesättning och söker audiens vid slottet. Det leder till ett möte mellan kvinnan, en domare och en drottning. De utmanar varandra med sina ojämlikheter och med vad de har gemensamt. Tidens uppfattning om kön, klass och föreställningar om ursprungsfolk begränsar handlingsutrymmet. 
Hur hanterar de tre kvinnorna detta och hur påverkar det dem?

Gästspel 12/2.

Read More
mattias elfmark
KLOSSARNA

Tre skådespelare och 300 klossar! 
I lek och närkontakt med förskolepubliken försöker tre hjältar hitta svar på samtidens stora frågor om rättvisa. Frågor som vuxenvärlden ännu inte har löst:
 
Vilka klossar är mina och vilka är dina? Om alla inte kan få lika många klossar, hur bestämmer vi vem som ska få flest? Vad gör man om någon bygger ett slott av alla klossarna och sitter där inne och häckar? Stormar slottet? Och vad gör man när någon river det höga torn som man under så lång tid har byggt upp? Vad gör man när hela världen rasar? Vem ska bygga upp den igen? Två sjungande babyrobotar? Jaaaaa! Och hur fungerar ränta-på ränta-effekter?
 
I efterarbetet får barnen hjälpa skådespelarna att bygga upp den värld de vill ha av alla klossarna.
 
En interaktiv pjäslek om att dela med sig för förskolan producerad av Ung Scen Norr

Read More
mattias elfmark
VÅRSHOW

Vi bjuder in till en härlig och avslappnad kväll för att fira att isen gått i Norra Hamn! Ät middag och njut av härlig musik och skratta åt galna upptåg. 
Perfekt för att ta med arbetsgänget och köpa mat på Bistron till fina After Work-priser! 
Begränsat antal föreställningar, boka gärna i tid.

Premiär: 26:e April

Read More
mattias elfmark
KÅLDOLMAR & KALSIPPER

Vårens stora familjemusikal är Nationalteaterns klassiska, antikapitalistiska saga. En politisk rockmusikal om vikten att göra motstånd.

Historien handlar om Yllet, en flicka på rymmen hemifrån vars kompisar har blivit nedslängda i en gruva av De Elaka Kungarna från Västerlandet. Till sin hjälp får hon en 100-årig gubbe i en korg, ett spöke, en tjänare som går baklänges, två clowner och piraten Sjörövar-Jenny.

En ösig show med massor av levande musik.

Read More
mattias elfmark